“Als ik voor één klus in huis betaald wil krijgen, dan is het wel de was!” Dat roep ik met regelmaat als ik weer eens met een was gerelateerde klus bezig ben. Nee, het is inderdaad niet moeilijk, maar in een gezin met drie kinderen is dat de taak in huis waar de meeste tijd in gaat zitten. Het is niet zo simpel als alleen de was in de wasmachine stoppen. Het start al op het moment dat mijn kinderen hun kleding uitdoen. Waar belandt dit? Blijft dit slingeren op de slaapkamervloer van de meiden of wordt het wasgoed netjes in de mand gegooid? Meestal zweeft het er ergens tussenin en belandt het op de vloer in de hal, als de dames in bad gaan. Of beneden op de bank, als de pyjama’s aangaan. Of toch op de slaapkamervloer…En een enkele keer – inderdaad – in de wasmand.
Vullen die wasmand!
Maar goed, het ‘wasproces’ start dus al bij het vullen van de wasmand. Leer je kinderen het wasgoed meteen in de wasmand te gooien als het gewassen moet worden. Het liefst op de juiste manier. Daarmee bedoel ik binnenstebuiten of buitenste binnen. Net hoe jij het graag ziet. Mouwen en broekspijpen afgerold. Zakken leeg. Dat scheelt jou weer een hoop extra werk.
Gaat gedragen kleding nog een dagje mee? Hang het dan meteen over een stoel, hekje of iets anders dat voor jou werkt…Zo kan het luchten en hoef je de volgende dag geen prop van een t-shirt van de grond te plukken. Dat draagt een stuk lekkerder!
Scheiden van de was
Om niet eindeloos de was in je wasmand te scheiden kan je verschillende wasmanden gebruiken. Zelf gebruik ik er drie: donkere was, witte was en bonte was. De kleding die op de hand gewassen moet worden of een wolwasje kan gebruiken, pluk ik ertussenuit. In ons geval is dit zo weinig, dat lukt nog wel zonder extra wasmand.
Zet je wasmand tactisch neer
Zet je wasmanden op handige plekken in huis. Zoals de badkamer, de overloop, of direct bij je wasmachine. Als je kinderen wat ouder zijn kan je afspreken dat je niet wast als het niet in de mand zit. Bij mij zou dit betekenen dat er nauwelijks was is. En dat klopt niet. Houd dus rekening met de leeftijd van de kinderen om te beslissen of dit zinvol is. En zijn de kinderen ouder, dan leer je het hen. Eventueel met behulp van een klusjeskaart.
Nat wasgoed
Heb je nat wasgoed zoals theedoeken, washandjes of zwemspullen? Laat ze dan eerst drogen voordat je dit in de wasmand gooit. Anders gaat het stinken. Ik hang het direct over de rand van de juiste wasmand, dan ligt het al op de goede plek…
Aantal graden
De meeste was wordt op 30 of 40 graden goed schoon. Ik maak en uitzondering voor handdoeken en beddengoed. Hier draai ik een 60 graden eco was voor. Eén keer in de maand stop ik een zakje Soda in de machine en draai ik een 90 graden was om de machine goed schoon te krijgen…
Wanneer was je?
Was je overdag of in de avond? Was je als de mand vol is of liever op een vaste dag? Alles kan, niets moet, maar wat je ook kiest, plan het goed! Heb je een vaste wasdag? Start je dag dan met het aanzetten van de machine. Afhankelijk van het tijdstip dat je opstaat kan je de was nog ophangen voor je bijvoorbeeld de kinderen naar school brengt. Sta je iets later op, dan is de was klaar na je ochtendboodschappen, het rondje school of kinderopvang, of -voor de geluksvogels onder ons- na je krantje en ontbijt! Haal de was uit de machine en hang deze op. Als het weer en je tuin het toelaten het liefst buiten. Lekker fris en goedkoop! Of stop de was in de droger. Start daarna gelijk met je volgende was, zo blijft de vaart erin.
’s Avonds wassen
Was je liever ’s avonds? Houd er dan rekening mee dat je nog tijd en energie hebt de was op te hangen als deze klaar is. Als je wasgoed een nacht in de machine blijft zitten dan wordt het er niet frisser van…
Kan je je wasmachine voorprogrammeren, dan is het ook handig de was te laten draaien voordat je thuiskomt van je werk. Je kan daarna direct de was ophangen zonder dat het je extra tijd kost.
Vergeet na het gebruik van je droger het pluizenfilter niet leeg te halen. Zo blijft je droger fris, blijven er geen pluisjes aan je kleding hangen. En, minstens zo belangrijk, zo is er de minste kans op brandgevaar. Dat is ook de reden waarom je de droger alleen aan moet zetten als je zelf thuis bent
Vouwen, strijken en opbergen: het meeste werk
De vervelendste klus die bij het wasproces hoort is wat mij betreft het vouwen en strijken van de was. Dit kost de meeste tijd. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Laat je wasruimte het toe? Zorg er dan voor dat je een vouwruimte hebt in de buurt van je wasmachine. Of bij de kledingkasten. Vouw -als je je kleding van de lijn haalt- alles direct op. En leg het in de kast waar het hoort. Dan is het opgeruimd. Zo ontstaan er geen extra stapels kleding waar je je aan hoeft te storen. Is dit nog iets teveel gevraagd? Leg je gevouwen was dan terug in de wasmand en ruim het op als je bijvoorbeeld de kinderen naar bed brengt, of zelf naar bed gaat.
Strijk zelf…
Moet je kledingstukken strijken? Doe dit dan één keer in de week op een vaste avond. Bijvoorbeeld voor de tv, met een lekker muziekje aan, of zet een luisterboek op. Als je dat teveel werk vindt, strijk het item in ieder geval de avond vóórdat je het nodig hebt en niet in de ochtendspits. Dat houdt het wat gezelliger! Ben kritisch op wat je wilt strijken. Lang niet alle kleding heeft een strijkbeurt nodig. En zeg nou zelf, je hebt vast iets leukers te doen dan je tijd te besteden aan deze klus….
…of laat het doen
Acht jaar geleden streek ik nog alle kleding van mij en mijn vriend. Ook toen we met zijn drieën waren bleef ik dit doen. Toen dochter nummer 2 zich aandiende was ik er wel een beetje klaar mee. De kleding die het kon hebben, van mijn dochters en mij, vouwde ik strak op en ging linea recta de kast in. Inmiddels is dochter nummer 3 erbij gekomen en werkt het andersom. De enkele kledingstukken die gestreken moeten worden leg ik bij de kleding van mijn vriend, die nog steeds alles van zichzelf strijkt. Van de dames in huis wordt nauwelijks iets gestreken. Goed uitschudden na het wassen, gelijk ophangen op kledinghangers en vervolgens strak vouwen zorgt ervoor dat we het prima redden op deze manier. Ik houd er wel rekening mee met onze kledingaankopen, maar dat heb ik er graag voor over!
Het wasproces kost tijd
Er is niets ingewikkelds aan het hele proces, maar het kost je wel tijd. Je kan eens klokken hoeveel tijd je met elk onderdeel bezig bent. Zo kan je het beter plannen en voorkom je achterstanden die frustreren. Vergeet vooral de taken niet te verdelen met je huisgenoten. Iedereen kan een steentje bijdragen. Een wasje ophangen is echt niet ingewikkeld!
Wil je eens samen met mij kijken naar je wasroutine of andere klussen in huis? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan me bellen of appen op 06 – 424 77 848, mailen naar info@ilseorganized.nl of het contactformulier invullen op de website.
Meer tips en informatie vind je op mijn Facebookpagina.