Tips voor de start van het nieuwe schooljaar

Tips voor de start van het nieuwe schooljaar
juli 28, 2020 Ilse Matthijsen
school

In het midden van het land is de zomervakantie pas net begonnen. Andere delen van het land genieten al wat langer van de vakantie. Maar voor je het weet is het weer zo ver en gaan de kinderen terug naar school. Om de start van het nieuwe schooljaar zo rustig mogelijk te laten verlopen, heb ik wat tips voor je op een rij gezet die je kan gebruiken voor de voorbereiding…Houd pen en papier in de aanslag zodat je gelijk mee kan schrijven wat je wellicht opnieuw aan moet schaffen.

Schriften en werkboekjes

Aan het eind van het jaar komen de kinderen thuis met tassen vol werkboeken, schriften en etuis. Zoek dit nu uit en niet als je op de 1e schooldag de schooltassen weer eens uit de hal vist. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik van ieder kind per schooljaar 1 of 2 schriften bewaar. Geen kind zit later te wachten op dozen vol schoolschriften die voor hun gevoel allemaal hetzelfde zijn. Je eerste geschreven woorden in groep 3 zijn natuurlijk hartstikke leuk om terug te zien. Maar hoe interessant zijn de schriften van groep 6 die allemaal hetzelfde zijn? Dus bewaar maximaal 2 schriften, bijvoorbeeld een reken- en taalschrift, per schooljaar en de rest kan bij het oud papier. Ook de afgekloven potloden die mee naar huis komen hoef je niet te bewaren als je thuis een mooie potlodendoos hebt liggen…

Knutsels en tekeningen

Wat geldt voor schriften en werkboekjes geldt zeker ook voor tekeningen en knutsels. Al komen die het hele jaar door binnen. Pik hier de ‘pareltjes’ direct uit en gooi de rest weg. Of stuur iets naar opa en oma of een oudtante die er blij van wordt. Doe je dit niet en gooi je alles in een bak, dan wordt het een hels karwei om dit uit te gaan zoeken. Geen kind zit te wachten op dozen vol tekeningen en knutsels van vroeger. Voor jou heeft het waarde op dit moment, maar één doos vol met deze herinneringen om later mee te geven is echt meer dan voldoende…

Broodtrommels & bekers

Ook bekers en broodtrommels gaan een keer kapot. Of ze zijn al zo oud dat het minder hygiënisch is. Of de kinderen vinden ze gewoonweg niet meer leuk. Ga dus even door deze broodtrommels en bekers. Lekt de beker? Weg ermee. Is de sluiting van de broodtrommel kapot waardoor deze niet meer goed sluit? In de prullenbak. Is het motiefje te kinderachtig geworden? Maak er een neefje, nichtje of buurkindje blij mee. Kies voor de aanschaf van nieuwe lunchspullen voor neutrale varianten. Een gekleurde Dopper is ook gezellig en gaat een stuk langer mee. En de broodtrommels van de Hema zijn wat groter dus blijven ook goed als je kind ouder wordt en meer boterhammen mee wil.

Rugzakjes

Wij hebben thuis een overkill aan rugzakjes. Op de een of andere manier sluipen er regelmatig nieuwe rugzakken het huis in (En nee, ik koop ze niet…). Ga ook hier een keer doorheen en bepaal hoeveel je er wilt bewaren. Bijvoorbeeld één voor dagelijks schoolgebruik en één voor gym. Hierbij geldt hetzelfde als bij de broodtrommels en bekers: Kapot? Weg ermee? Motiefje niet meer leuk? Maak er iemand anders blij mee. Moet er een nieuwe gekocht worden? Schrijf dit op je ‘aanschaflijst’ voor het nieuwe schooljaar!

Gymkleding

Bekijk ook voor de gymkleren en schoenen of het nog heel is en past. Is het te klein? Schuif het aan iemand door. In ons gezin met 3 meiden is dat natuurlijk erg handig. Moet er iets nieuws worden gekocht? Schrijf het op je lijst.

Als je hier toch mee bezig bent, kan je meteen meenemen of er iets aangeschaft moet worden voor een sport die na de zomervakantie begint. Hockeyschoenen, een judopak, of een zwembroek voor het kind dat start met zwemles!

Zo kan jij de eerste schooldag rustig beginnen…