‘Ruim je bureau op’-dag!

‘Ruim je bureau op’-dag!
januari 13, 2020 Ilse Matthijsen
Ruim je bureau op dag

Ik had er niet eerder van gehoord, maar iedere tweede maandag van januari is het ‘Ruim je bureau op’-dag! Het hebben van een opgeruimd bureau en cleane werkplek geeft rust en overzicht waardoor je met meer plezier kan werken. Het zorgt ook voor een verbeterde concentratie, minder stress, verhoogt je productiviteit en creativiteit (over dat laatste zijn de meningen verdeeld…), voorkomt fysieke klachten zoals nek- en schouderproblemen en je hoeft niet oneindig te zoeken naar documenten.

Wat wil je nog meer…Deze dag is dus een mooi moment om je wat tips te geven om ook een opgeruimd bureau te krijgen.

Plan het in

Plan een moment om je bureau op te ruimen. Plan dit ruim, want het kost je waarschijnlijk meer tijd dan je in eerste instantie denkt. Dus als dat vandaag niet meer lukt, is dat helemaal niet erg, plan dan gewoon een ander moment…

Sorteer je accessoires

Moment geprikt? Pak dan alles wat op je bureau en in je laatjes ligt. Sorteer dit per categorie en beslis dan wat je ermee wilt doen. Bewaar je het of gooi je het weg?

  • Weggooien? Doe dit dan gelijk!
  • Bewaren? Leg het apart voor het moment dat je je bureau opnieuw in gaat richten.

Richt je bureau in

Richt je bureau zo in dat je goed bij de spullen kan die je dagelijks nodig hebt. Het werkoppervlak gebruik je bijvoorbeeld om te schrijven, typen, bellen, schetsen…Hier horen apparatuur en kantoorartikelen die je de hele dag nodig hebt.

  • Zet op de A-locatie (de plek waar je het beste bij kunt) je: computer, telefoon, printer, schrijfblok, pennen en andere kantoorartikelen die je constant nodig hebt.
  • Zet op de B-locatie (bv de onderste lade van je ladeblok) de kantoorspullen die je minder vaak nodig hebt, maar wel binnen handbereik wilt hebben.

Papieren documenten

Verdeel je papieren en documenten over 2 tijdschriftcassettes: Doen en Bewaren

  • Doen: documenten die nog een actie vragen, zoals een belletje plegen, facturen betalen, of een afspraak maken. Gedaan? Gooi het document weg of als het een bewaarfunctie heeft, berg je het op of scan je het in.
  • Bewaren: Documenten die je nog op moet bergen. Doe dit ook meteen als je alles hebt uitgezocht.
  • Gooi de andere documenten weg.

Digitale documenten

De meeste documenten zijn digitaal. Een mooi moment om je bureaublad of digitale mappen eens op te ruimen. Hierbij is het handig om -als het even kan- dezelfde mappenstructuur aan te houden als van je papieren documenten.

Geniet lekker van je opgeruimde bureau! Kijk eens op mijn Facebookpagina of Instagram voor meer tips!