Opruimen in 4 stappen: Je kan het!

Opruimen in 4 stappen: Je kan het!
oktober 22, 2019 Ilse Matthijsen
Opruimen

Opruimen. Je hebt het besloten. Je bent zover…Je huis kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Je struikelt over het teveel aan spullen. Je bent er klaar voor nu echt eens flink aan te pakken. Top! Goed idee! Maar voordat je als een malle alles uit je kledingkast trekt, de zolder overhoop haalt, de inhoud van je keuken op de grond gooit, of je badkamerkasten uitmest is het verstandig eerst even na te denken wat je wilt gaan doen.

STAP 1: Kies een plek

Het is geen hogere wiskunde. Je hoeft er geen weken de tijd voor uit te trekken. Maar sla deze stap niet over! Je hebt hier niet meer dan 5 minuutjes voor nodig. Bedenk welke ruimte je aan wilt pakken. Kies iets waar je je dagelijks aan stoort en wat je graag anders zou zien. Dan heb je er het meeste plezier van. Het kan iets kleins zijn als een rommellade of een keukenkastje. Maar het kan ook de slaapkamer zijn. Houd in je achterhoofd: hoe groter de ruimte, hoe groter de klus. Het is overzichtelijk om de klus af te bakenen zodat deze je niet boven het hoofd groeit.

Wat wil je hier doen?
Heb je de plek gekozen? Beslis dan wat je met de ruimte wilt doen of wat je er wilt bewaren. De spullen die hier niet meer horen kan je ergens anders opbergen. Die plek komt vanzelf een keer aan de beurt. Nu focus je je op deze plek!

STAP 2: Maak de gekozen plek schoon

Je kan beginnen. Tenminste, dat dacht je. Een goed begin is het halve werk. Bereid je goed voor en zet alles klaar wat je nodig hebt voor je opruimklus:

• 3 dozen of klapkratten voor

  1. Spullen die je terug wilt zetten op deze plek
  2. Spullen die je ergens anders wilt opbergen
  3. Spullen die je wilt weggeven

• Vuilniszakken
• Stofzuiger
• Schoonmaakspullen: Emmer, allesreiniger en doekjes
• To-do-boek en pen

Uitzoeken
Begin met het opruimen van het deel van je gekozen plek waar je je het meest aan ergert. Zoek al je spullen uit en maak de spullen en de plek schoon.

Sorteren
Sorteer je spullen door ze één voor één vast te houden. Beslis wat je ermee wilt doen. Wil je ze bewaren? Wil je ze weggeven? Of kan het in de container? Kom je iets tegen waar een klusje aan vast hangt? Bijvoorbeeld het aanzetten van een knoop, of het ophangen van een fotolijstje, schrijf dit dan op in je to-do-boek, zodat je dit ook echt gaat doen.

Is de plek leeg? Poets deze dan gelijk even, is het meteen weer lekker schoon! Breng vervolgens je uitgezochte spullen naar de plek waar je deze op wilt bergen. Breng de volle vuilniszak direct naar de container. De spullen die je weg wilt geven, geef je aan degene die ze wil hebben of breng je naar de kringloop. Vraag wel even aan je vriendin, moeder, of zus of ze zit te wachten op deze spullen. Anders zadel je ze alleen maar op met ‘troep’!

Weet je niet wat je wel of niet moet bewaren? Houd dan deze uitgangspunten aan:

Wat bewaar je?
• Spullen die je regelmatig gebruikt
• Spullen die je leven makkelijker maken
• Spullen waar je tijd en energie voor hebt om te onderhouden
• Spullen die onvervangbaar zijn

Wat doe je weg?
• Spullen die je niet gebruikt
• Spullen die kapot zijn
• Spullen die je meer dan 3 jaar niet hebt gebruikt
• Spullen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken

STAP 3: Berg je spullen op

De spullen die je op de plek wilt opbergen waar je mee bezig bent leg je in rubrieken bij elkaar. Kies voor kleine dingen opbergmandjes, bakjes of doosjes. Dat ziet er een stuk leuker uit en bergt veel makkelijker op. Zorg ervoor dat je je kasten niet te vol zet. Dan kan je nergens meer goed bij en dat zorgt voor frustratie. 75% gevuld, is vol genoeg! Zet spullen die je vaak gebruikt op een plek die makkelijk bereikbaar is.

STAP 4: Controleer de opgeruimde plek

Tsja, en nu is het eigenlijk alleen nog maar een kwestie van bijhouden. Dan blijft het netjes en opgeruimd. Controleer zo af en toe de plek die je hebt aangepakt. Werkt het voor je? Staat alles op de goede plek of wil je liever nog iets veranderen? Liggen er spullen die hier niet horen? Breng ze gelijk even naar de goede plek. Liggen er items tussen die je eigenlijk toch niet meer gebruikt? Geef of gooi ze weg…ze brengen je geen blijdschap meer.

Maak het jezelf makkelijk
Het kan best wel lastig zijn om afstand te nemen van sommige spullen. Richt je daarom vooral op de items die je houdt en die je blij maken. En maak het jezelf niet te lastig bij het wegdoen. De kans dat het over een week nog steeds in je hal staat te wachten op je nicht die je eigenlijk nooit ziet is groot. Breng het gelijk naar de kringloop of gooi het weg. Heb je grof vuil? Maak direct een afspraak bij de Gemeente om het op te laten halen. Een belletje is zo gepleegd. Het kost je weinig moeite en je bent wel snel van je rommel af!

Wil je graag meer tips ontvangen? Like dan mijn Facebookpagina. Ik plaats hier regelmatig tips, acties of andere content over opruimen, administratie, plannen en budgetcoaching!

Afspraak maken met een opruimcoach?

Kom je er toch niet uit met deze tips? Wil je meer weten? Of ga je liever samen aan de slag? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan me bellen of appen op 06 – 424 77 848, mailen naar info@ilseorganized.nl of het contactformulier invullen op de website. Dan komen we er samen wel uit!

Ontvang je graag meer tips? Like dan mijn Facebookpagina. Ik plaats hier met regelmaat tips, acties of klussen over opruimen, administratie, planning en budgetcoaching.