Lente-opruim-kriebels

Lente-opruim-kriebels
maart 18, 2020 Ilse Matthijsen
Lente opruimen

Jaaaa! Het was even wachten, maar de lente is weer aangebroken! Dat betekent opstaan uit mijn winterslaap en op naar de -voor mij- mooiste periodes van het jaar: de lente en de zomer. ’s ochtends hoor ik de vogels alweer fluiten. Het blijft langer licht. De ramen kunnen de hele dag open. En de rokjes mogen de kast weer in…

Nu we met zijn allen zoveel mogelijk binnen moeten blijven door het Corona virus, slaan we massaal aan het opruimen. Een soort van vervroegde voorjaarsschoonmaak en opruimacties! Overbodige spullen de deur uit. En de spullen die je wilt houden mooi organiseren, bundelen en herinrichten. Aan de slag dus maar!

Maak een opruim plan

Om te beginnen zet je de ramen open. Want dat kan nu, het is immers lente! Nu komt de heerlijke lentegeur je huis binnen en kan je aan de slag. En vergeet niet om goede muziek op te zetten. Dat werkt wel zo prettig, lekker hard meezingen.

Gebruik een to-do-boek

Houd je van to-do-lijstjes? Mooi! Want dat is stap 1. Stel een (haalbaar) doel voor jezelf en schrijf dit op. Kies een plek of ruimte die je aan wilt pakken. Bijvoorbeeld de vitrinekast in de woonkamer. De trapkast. Of je slaapkamer. Maak het niet te groot. Het moet wel realistisch zijn. Als je ergens aan begint wil je het ook afmaken, anders motiveert het je niet om verder te gaan. Kies een niet al te grote klus en zet voor morgen of volgende week weer iets anders op je planning.

Wat wil je hier doen?
Heb je een ruimte gekozen? Bedenk wat je in deze ruimte wilt doen. Dat maakt de keuze om te beslissen wat je op deze plek moet bewaren ook een stuk makkelijker.
Kies je voor de keuken? Bedenk dan van tevoren of je bijvoorbeeld je kookboeken in de keuken of toch liever bij de rest van je boeken bewaart. Als je hier al over hebt nagedacht, gaat het opruimen veel sneller!

Maak het klein…
Deel vervolgens de keuken op in klussen zoals: de lades, de servieskast, de voorraadkast of de koelkast. Schrijf al deze aparte taken op in je boekje. Voor veel mensen zorgt het afstrepen van taken voor een geluksmomentje. Dat wil toch iedereen…Zo kan je de volgende keer enthousiast weer verder met je volgende klus!

Zet opruimspullen klaar

Wat, waar en wanneer je ook opruimt, maak altijd gebruik van 3 dozen of klapkratten:
1. Hier opbergen
2. Ergens anders opbergen
3. Weggeven / verkopen

En houd daarnaast bij de hand

1. Vuilniszakken
2. Stofzuiger
3. Sopje
4. To-do-boek en pen

Doos 1
Het is eigenlijk heel simpel. In doos 1 leg je alles wat je op die plek wilt bewaren. Dus écht alleen de spullen die hier horen. Blijf er vervolgens nog even vanaf. Pas als alles uitgezocht is ga je de spullen een plekje geven.

Doos 2
In doos 2 leg je alles wat je tegenkomt, maar hier niet hoort. Deze stap is makkelijker als je op voorhand hebt bedacht wat je wilt bewaren op deze plek. Weet je niet waar het hoort? Geen nood, de tijd zal het uitwijzen. Bij opruimen krijg je vaak eerst meer ‘rommel’. Niet erg, alle plekjes komen uiteindelijk aan de beurt. Maar hier hoort het in ieder geval niet. In doos 2 dus.

Doos 3
Doos 3 is de weggeef of verkoop doos. Hier gaan de spullen in die nog een tweede ronde mee kunnen, maar niet bij jou. Je gebruikt de spullen niet, dus kan je er beter iemand anders blij mee maken. Veel mensen vinden het lastig om spullen weg te doen als ze nog goed zijn. Maar het is vooral jammer als ze bij jou alleen maar liggen te verstoffen, terwijl je er iemand anders blij mee kan maken. En misschien nog wel wat geld voor kan vangen. Doen!

Als laatste hebben we de vuilniszak. Dat mag duidelijk zijn. Dingen die kapot zijn of over de datum, verdwijnen hier in. Dat schept ruimte!

Bundelen en sorteren

Heb je alles uitgezocht? Mooi! Haal even een doekje over die lege plank of door die lege kast. Zo vaak komt het niet voor dat je er bij kan. En het is wel zo fris als je spullen weer in een schone kast terecht komen. Toch een beetje die voorjaarsschoonmaak…

Schaf nog niks aan…
Schaf niet gelijk dozen, kratten of nieuwe kasten aan. Doe dat pas als je écht ruimte tekort hebt nadat je alles hebt uitgezocht en opnieuw hebt ingedeeld. De kans dat je veel spullen weg hebt gedaan is groot. Dus de kans dat je extra opbergartikelen nodig hebt een stuk kleiner.

Sorteer spullen die bij elkaar horen en zet het zoveel mogelijk terug per categorie. Bundel kleine spulletjes die bij elkaar horen in een bakje of doos. Heb je dit niet staan? Dan mag je nu even naar de winkel om wat in huis te halen…

Maak het wel even af

Je hebt super hard gewerkt en het zou zonde zijn als je met een rommelige gang blijft zitten. Maak je opruimklus dus wel even af. Ruim de krat leeg met de spullen die ergens anders horen. Geef spullen weg aan mensen die er oprecht blij van worden. Zet items op Marktplaats of een andere verkoopsite. Breng spullen naar de kringloop. En gooi gelijk die vuilniszak(ken) weg. Dan heb je het helemaal afgerond. En dat is helemaal een lekker gevoel!

Nu kan je heerlijk genieten van deel 1 van je opgeruimde Lente huis!

Opruimcoach inschakelen?

Kom je er toch niet uit met deze tips? Wil je meer weten? Of ga je liever samen aan de slag? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan me bellen of appen op 06 – 424 77 848, mailen naar info@ilseorganized.nl of het contactformulier invullen op de website. Dan komen we er samen wel uit!

Ontvang je graag meer tips? Like dan mijn Facebookpagina. Ik plaats hier met regelmaat tips, acties of klussen over opruimen, administratie, planning en budgetcoaching.