Kledingkast a la Marie Kondo

Kledingkast a la Marie Kondo
oktober 8, 2019 Ilse Matthijsen
kledingkast

Marie Kondo: eat your heart out! Want wat Marie kan, kan jij ook…Creëer een kledingkast om van te dromen in 8 stappen.

Niks om aan te trekken? Dat lijkt me sterk. Ik hoor dit vaak, maar als ik ga neuzen in de kasten van mijn klanten, dan is er meer dan genoeg te vinden. Hetgeen dat mist is overzicht!

Ik help je je kast weer op orde te krijgen in 8 stappen…

1. Trek alles uit je kledingkast

Ja lekker dan, dan ligt mijn hele kamer vol met kleding. Dat klopt. Doe dit dus alleen op het moment dat je tijd hebt om deze klus af te maken. Maar laat je niet weerhouden door de hoeveelheid kleding. Schat je in dat je niet in 1 dag klaar bent? Start dan met 1 of 2 planken en zoek deze eerst uit. Houd je wel aan de volgende ‘regel’: Sorteer op categorieën. Dus truien, broeken, tops, jurkjes etc. Doe je dit niet? Dan heb je niet het complete overzicht en is het veel lastiger om de juiste keuze te maken.

2. Vraag hulp en leg je telefoon weg!

Kan je moeilijk keuzes maken? Laat dan een vriendin meekijken. Vriendinnen zijn (meestal) eerlijk. Ze helpen je goede keuzes te maken. Ze laten je niet lopen in iets dat je eigenlijk niet zo goed staat.

Leg vooral ook je telefoon weg zodat je niet afgeleid wordt door belletjes, appjes en Social Media. Heb je kinderen? Breng ze een dagje naar opa en oma, of stal ze bij de buurvrouw. Pas jij de volgende keer op haar kinderen, als zij haar kast wil aanpakken!

3. Garderobe opruimen? Bereid je voor!

Als je aan de slag gaat, kan je het beter in één keer goed doen. Houd dus je stofzuiger, sopje en droogdoek in de aanslag. Is je kast leeg? Sop deze dan gelijk even uit. Is deze weer schoon voor de rest van het jaar.

Wat heb je verder nodig?
• Vuilniszakken voor kleding die kapot is: daar maak je echt niemand meer blij mee en kan direct in de container.
• Vuilniszakken voor kleding die naar een inzamelpunt of de kringloop kan.
• Dozen of kratten voor kleding waar je op uitgekeken bent, maar die nog goed is. Geef deze kleding aan een vriendin of zus die er blij van wordt. Zelf rouleer ik altijd met mijn buurvrouwen. De kleding die niemand wil dragen krijg ik terug en breng ik alsnog naar een inzamelpunt.
• Een doos of krat voor kleding die je wilt vermaken of verkopen.
• Voor de kleding die je wilt bewaren heb je wat meer ruimte nodig. Leg die bijvoorbeeld op je bed.

4. Kleding uitzoeken

Je kunt de kleding al ‘voorsorteren’. Een stapel met wat je vaak draagt, een stapel die je minder vaak draagt en stapel die je nooit draagt. Maak ook een stapel met items die je wat vaker aan wilt trekken…En doe dat dan ook!

Maak een keuze
Bekijk elk kledingstuk dat je hebt en beoordeel, per categorie, of je er blij van wordt. Is het antwoord ‘nee’, doe het dan, zonder je schuldig te voelen, weg. Kleding die je nooit meer draagt, kleding die kapot, vies of vaal is, kleding die pluist, kleding die te groot of te klein is. Het is niet meer voor jou weggelegd. En neemt ruimte in je kast in. Tijd om er afscheid van te nemen.

Twijfel je?
Leg het dan even apart. Maar maak aan het einde van de opruimsessie een keuze. Heb je het langer dan een jaar niet gedragen? Dan past het niet meer bij je en mag het weg. Beslis je bij een item om het te houden? Doe dat dan ook zonder twijfel. En draag het ook. Heb je het na drie maanden nog niet aangehad? Doe het dan alsnog weg.

Trucje
Een truc hierbij is je kleerhanger andersom te hangen in vergelijking met de andere hangers. Kijk na 3 maanden nog eens naar je hangers. Hangen ze goed? Dan houd je het item. Hangen ze nog steeds andersom? Dan heb je het niet aan gehad en kan het weg. Bij kleding die gestapeld ligt leg je het item bovenop. Blijft het ergens bovenaan de stapel liggen. Dan gebruik je het. Ligt het na een tijdje onderop? Dan trek je het niet aan en kan je het wegdoen.

Ben kritisch…
…op stukken waar je er veel van hebt. Je hebt altijd wel een favoriet shirt. Of een top die je het mooist staat. Kies ervoor het mooiste item te houden, de look-a-likes kunnen weg. Dit neemt onnodig plek in je kast in.

Sentiment
Heeft een kledingstuk sentimentele waarde. Dan hoef je het niet weg te doen. Bewaar het in een mooie doos bij andere items met sentimentele waarde. Je kan er ook voor kiezen een foto van te maken zodat je af en toe herinneringen op kan halen als je de foto terug kijkt.

5. Kledingkast efficiënt inrichten

Broeken, truien, tops en t-shirts kan je makkelijk vouwen op de Kon Marie methode. Dit bespaart enorm veel ruimte. Je kleding blijft mooi. En het ziet er super strak uit. Sinds ik mijn kast op deze manier heb ingericht zijn er maar liefst drie planken leeg! Deze vouwmethode werkt niet zo goed bij gladde kleding. In dit geval kan je het beter ophangen.

Klein spul
Kleine items zoals sokken en ondergoed kan je prima opvouwen en netjes neerzetten. Gebruik hiervoor dozen, manden of ladeverdelers.

Houd ruimte
Maak je planken niet te vol. Gebruik 75% van de ruimte. Dan kan je je kleding makkelijk pakken en blijft het overzichtelijk.

Zomer of winter
Kijk ook naar het seizoen. Zomerjurkjes draag je niet in de winter. Deze kan je beter ergens anders opbergen. Als hier ruimte voor is.

6. Nieuwe garderobe nodig? Schrijf mee

Houd een notitieboekje in de aanslag om tijdens het opruimen op te schrijven wat je nieuw moet kopen en wat je voorlopig écht niet nodig hebt. Zo kan je gericht shoppen als je klaar bent. Dat scheelt je weer tijd en geld!

7. Rond je opruimklus af!

Heb je alles uitgezocht? Goed bezig! Maar maak de klus wel even af zodat je niet met de ‘rommel’ blijft zitten. Gooi de vuilniszak met kapotte kleding weg. Breng de zak met kleding die je niet meer draagt naar het inzamelpunt of de kringloop. Geef de tas met kleding die nog wel een ronde mee kan gelijk af bij je vriendin of buurvrouw. Plan een moment in je agenda om de kapotte kleding te maken of andere kleding op Marktplaats te zetten. Doe dit binnen 2 weken. Niet gelukt? Breng het dan alsnog weg. Zo zit je niet met een opgeruimde kledingkast, maar een volle hal met vuilniszakken of dozen!

8. Opgeruimde kast

Alles gedaan? Dan ben je klaar. Je kan genieten van het resultaat: een opgeruimde kledingkast. En je ziet er ook nog eens leuk uit, want je hebt weer overzicht op je leuke kleding! Mail me gerust een foto van je ‘nieuwe’ kast. Dan plaats ik deze op mijn Facebookpagina als je dat leuk vindt!

Wil je graag meer tips ontvangen? Like dan mijn Facebookpagina. Ik plaats hier regelmatig tips, acties of andere content over opruimen, administratie, plannen en budgetcoaching.

Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Of wil je samen aan de slag? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan me bellen of appen op 06 – 424 77 848, mailen naar info@ilseorganized.nl of het contactformulier invullen op de website.