Opruimen na een overlijden

Bij het overlijden van een dierbare komt, naast het verdriet, ook veel geregel en georganiseer kijken. Van het uitzoeken en opruimen van de boedel tot de hele administratie. Dit is een lastige en emotionele taak voor de nabestaanden. En het is vaak ook veel werk, waarbij je kunt verzanden in details. Vaak moet het opruimen snel gebeuren: het huis moet in de verkoop of de huur van de woning loopt af. Je moet snel beslissingen nemen. Terwijl je volop in je verdriet zit. Ik kan daar een belangrijke rol in spelen. Jij bepaalt wat je aan mij wilt uitbesteden en wat je liever zelf wilt doen. Samen krijgen we de nalatenschap behapbaar.

De spullen van de overledene

We bekijken alle spullen stuk voor stuk. We nemen geen overhaaste beslissingen waar je later spijt van krijgt. We gaan elke kast, lade en ruimte door. En gooien niets ongezien weg. Maar we houden er wel de vaart in. Zodat het geen oneindig lang proces wordt.

De nabestaanden beslissen
We gooien geen spullen met emotionele waarde weg. We leggen deze apart en kijken hier later in het proces nog eens naar. Dan kan je beter beslissingen nemen omdat er al zoveel spullen door je handen zijn gegaan, waar je een keuze over hebt gemaakt.

 

overlijden

Administratie na een overlijden

De administratie is een klus waar je misschien erg tegenaan hikt. Wat is er allemaal aan verzekeringen, notariële stukken, hypotheken, huurcontracten, abonnementen, bankgegevens… Samen nemen we de hele administratie door. En zorgen ervoor dat we niets over het hoofd zien. Is het belangrijk? Dan bewaren we het. Heb je het niet nodig? Dan doen we het weg zodat we het overzicht goed kunnen bewaren. Als het nodig is schakelen we de juiste personen in om zaken af te handelen.

Spullen met financiële waarde
Staan er spullen met financiële waarde in de woning? Dan laten we een taxateur langskomen om te kijken, te bepalen en te taxeren. De overige spullen gaan naar familie, vrienden, kringloop of een andere bestemming. Uiteraard gaat familie voor derden. We bekijken wat iedereen graag wil hebben en maken een verdeling…We doen dit eerlijk zodat er geen ruzie ontstaat.

Overlijden

Opruimen van de boedel

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Moeten er zware dingen getild worden? Dan schakelen we familie, vrienden of een instantie in die kan helpen met het verplaatsen van de zware dingen.

Tips voor nabestaanden
Ik geef je zoveel mogelijk tips om de boedel en administratie zo goed mogelijk af te handelen. Wist je bijvoorbeeld dat je nooit iets mag pinnen van de rekening van de overledene? Ook niet voor de afhaal Chinees na een hele dag hard werken in het huis van de overledene? En dat je nog niets uit huis mag halen voordat je de erfenis zuiver aanvaardt? Doe je dit wel, dan accepteer je de erfenis. Ongeacht of dit een grote schuld is. Kom dus nog niet aan de bankrekening of spullen van de overledene voordat je weet wat de erfenis inhoudt…Dat kan je een hoop narigheid besparen.

Verhuizen

Hulp van een Opruimcoach bij overlijden?

Ik help mensen die de nalatenschap na een overlijden niet alleen af willen of kunnen handelen.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan me bellen of appen op 06 – 424 77 848, mailen naar info@ilseorganized.nl of het contactformulier invullen op de website.

Ja, dit wil ik!
Afspraak