Hoe zoek je accessoires handig uit?

Hoe zoek je accessoires handig uit?
juni 8, 2020 Ilse Matthijsen
Opruimcoach_Utrecht_

Er zijn maar weinig vrouwen die dit niet in huis hebben: accessoires! En dan heb ik het over tassen, sieraden, hoeden, sjaals, haarspullen, riemen en ga zo maar door…Heb je iets nodig? Dan kan je het vaak niet vinden omdat je er zoveel van hebt. Daar is iets aan te doen! Ruim ze overzichtelijk op!

Haal je spullen tevoorschijn

Beperk je met opruimen, net zoals bij kleding, tot één categorie. Anders wordt het teveel en onoverzichtelijk. Start dus met je tassen, je sieraden, je sjaals etcetera. Start met de categorie die je het makkelijkst vindt om uit te zoeken. Met opruimen moet je er altijd even inkomen. Het wegdoen wordt makkelijker naarmate je langer bezig bent. Ben je dus verzot op tassen? Zoek die dan als laatste uit. Dan heb je al even geoefend.

Haal alles tevoorschijn, ook je tassen achterin de kast, het sieradenbakje dat je weggestopt hebt, of de hoeden die achter op de kast op zolder liggen. Kies een plek waar je je spullen goed uit kan stallen, zodat je het overzicht hebt. Het liefst in de buurt van een spiegel, want dan kan je af en toe even kijken hoe het staat.

Bereid je voor

Zoals bij heel veel wat je doet, werkt het met opruimen net zo: Bereid je goed voor! Houd dus een stofzuiger, sopje en droogdoek in de aanslag. Heb je een plank met tassen of hoeden leeggehaald? Haal hier dan een doekje overheen. Dan is het gelijk goed schoon voor als de spullen terug gaan in de kast of lade.

Wat heb je verder nodig?
• Vuilniszakken voor accessoires die kapot zijn: daar maak je echt niemand meer blij mee en mogen direct in de container.
• Vuilniszakken voor accessoires die naar de kringloop kunnen.
• Dozen of kratten voor accessoires waar je op uitgekeken bent, maar die nog goed zijn. Geef deze aan een vriendin of buurvrouw die er blij van wordt.
• Een doos of krat voor accessoires die je wilt verkopen.
• Voor de accessoires die je wilt bewaren heb je wat meer ruimte nodig. Leg die bijvoorbeeld op je bed.

Zoek uit per soort

Ga je aan de slag met je sieraden? Leg dan al je oorbellen, je armbanden, je kettingen bij elkaar…Dat werkt overzichtelijk: je ziet gelijk wat je hebt. Soms zie je in één oogopslag al wat er weg kan. Dit doe je dan ook gelijk. (Met tassen kan je een schifting maken in bijvoorbeeld handtassen, rugzakken en shoppers. Zo maak je bij elke categorie onderscheid.) Je kunt je accessoires al ‘voorsorteren’. Een deel met wat je vaak, minder vaak en nooit draagt.

Maak bij alles een keuze
Bekijk elk sieraad dat je hebt en beoordeel of je er blij van wordt. Is het antwoord ‘nee’, doe het dan, zonder je schuldig te voelen, weg. Denk aan sieraden die kapot zijn, die je lelijk vindt of uit de mode zijn.

Twijfel je?
Leg het dan even apart. Maar maak aan het einde van de opruimsessie een keuze. Heb je het langer dan een jaar niet gedragen? Dan past het niet meer bij je en mag het weg. Beslis je bij een sieraad om het te houden? Doe dat dan zonder twijfel. En draag het ook!

Sentiment
Vooral bij sieraden kan het zo zijn dat het sentimentele waarde heeft. Een erfstuk van je oma, een ketting van je eerste vriendje… Je hoeft het niet weg te doen. Bewaar het in een mooie doos bij andere items met sentimentele waarde. Je kan er ook voor kiezen een foto van te maken zodat je af en toe herinneringen op kan halen als je de foto terug kijkt. Maar bedenk: bewaar het niet voor iemand anders of omdat je het gekregen hebt. Iemand wilde je er een plezier mee doen. Je hebt het met liefde gedragen, maar het is niet erg als ‘die tijd voorbij is’.

Maak de klus af

Ben je klaar met het uitzoekwerk? Rond de klus dan wel even af zodat je niet met de rommel blijft zitten. Gooi de vuilniszak met kapotte spullen gelijk weg. Breng de zak naar de kringloop. Geef de spullen af bij je vriendin. Maak ruimte vrij in je agenda om items op marktplaats te zetten. Doe dit het liefst binnen een week. Dan is het afgerond.

Ruim je kast in

Nu je weet wat je wilt houden kan je het op een voor jou logische plek opbergen. Let er op dat je dezelfde categorieën bij elkaar opbergt en het daar ook weer teruglegt als je het gebruikt hebt. Dus tassen bij tassen, sjaals bij sjaals en sieraden bij sieraden. Zorg ervoor dat je er zo goed mogelijk bij kan en dat het werkt voor jou!

Wisselen mag

Blijkt nou na een tijdje dat het toch niet zo goed werkt als je gehoopt had: bijvoorbeeld je tassen in de kledingkast heb je toch liever in de kast in de gang. Wissel het dan om. Het moet praktisch en haalbaar zijn. Anders ga je het niet doen.

Kom je er, nu het zo mooi opgeruimd en overzichtelijk is, achter dat je sommige items nooit gebruikt? Kies er dan voor om ze alsnog weg te doen. Dat geeft weer ruimte!

Even bellen?

Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan me bellen of appen op 06 – 424 77 848, mailen naar info@ilseorganized.nl of het contactformulier invullen.

Meer tips en informatie vind je op mijn Facebookpagina.