Vragen die ik vaak krijg van klanten met betrekking tot het bewaren van spullen van de kinderen ‘Wat doe jij met dierbare spullen van je kinderen? Hoe bewaar je dat? En hoe zorg je ervoor dat het niet teveel wordt?’
We bewaren vaak van alles van onze kinderen omdat er herinneringen aan kleven. Dat is mooi, maar het moet natuurlijk niet teveel worden. Mijn uitgangspunt is het vullen van één ‘herinneringendoos’ per kind. Niet meer, niet minder. Echt geen enkel kind zit te wachten op dozen vol met kindertekening, frutsels, kaartjes enzovoorts als ze uit huis gaan. Gun ze de mogelijkheid om hun eigen spullen te verzamelen!
Plastic bak
Zelf gebruik ik voor ieder kind een doorzichtige plastic bak. Niet chic. Wel goed afsluitbaar. Het kan tegen vocht. En er kruipen geen vieze beestjes in. Daarnaast kan ik in één oogopslag zien welke bak van welk kind is. Scheelt weer een hoop getil als er iets bij moet.
Wat stop je in die ene ‘herinneringendoos’?
Je vult de doos met dingen waar een mooie of fijne herinnering aan kleeft. Voor veel mensen is dit een haarlokje, het eerste pakje, tandjes, schilderijtje, (eigen) geboortekaartjes, knutselwerkjes voor vader- of moederdag, souvenir, consultatiebureau boekjes, babyboek…Noem maar op.
Herinneringendoos vol?
Maar een doos raakt natuurlijk ook een keer vol. En dan? Wat erin gaat, kan er ook uit. Je zal zien dat door de jaren heen je kijk op de inhoud verandert. Wat eerst heel belangrijk was, blijkt nu minder belangrijk te zijn.
Zo bekeek ik laatst met iemand de geboortekaartjes die ze bij de geboorte van haar dochter had gekregen. Van een aantal wist ze niet meer wie het was. Op een aantal stond alleen ‘gefeliciteerd’. En een flink deel had haar dochter nooit gezien, laat staan dat dochterlief later weet wie het is! Ze heeft de kaartjes van hun naaste familie en beste vrienden eruit geplukt en de rest is in de papierbak gedaan.
Bij een andere moeder gingen we door 4 grote plastic bakken met kinderknutsels. ‘Wat een troep, waarom heb ik dit bewaard?’ vroeg ze zich af. Ze pikte de pareltjes eruit. Net als de platen waar ze een herinnering aan heeft. De rest kon het huis uit. Drie bakken minder aan tekeningen!
Kortom: bekijk af en toe de inhoud en je zal zien dat vanzelf duidelijk wordt wat in de doos hoort en wat er inmiddels wel uit mag…
Wat hoef je niet te bewaren
Wat je ook uit de doos kan halen is alles wat dubbel is (geboortekaartjes), dingen die inmiddels kapot zijn gegaan, spullen die je je niet meer herinnert (laat staan dat je weet waarom je ze hebt bewaard) en dingen waar helemaal geen mooie herinnering aan kleeft!
Meer tips lezen? Like mijn Facebookpagina!