Met de lente die is aangebroken is het weer tijd voor de seizoens-kleding-wissel! Ik schreef laatst al een Blog over de voorjaars-opruimacties. Eén van de klussen die hier wat mij betreft heel goed bij past is het onder handen nemen van je kledingkast: de seizoens-kleding-wissel. Dikke truien en vesten maken plaats voor rokjes en hemdjes! Zo pak je dat aan:
1. Garderobe opruimen? Bereid je goed voor!
Als je aan de slag gaat, kan je het beter in één keer goed doen. Houd dus je stofzuiger, sopje en droogdoek in de aanslag. Is je kast leeg? Sop deze dan gelijk even uit. Is deze weer schoon tot de volgende seizoenswisseling.
Wat heb je verder nodig?
• Vuilniszakken voor kleding die kapot is, naar een inzamelpunt of de kringloop kan, of waar je op uitgekeken bent, maar die nog goed is voor een zus of vriendin.
• Een doos of krat voor kleding die je wilt vermaken of verkopen.
• Voor de kleding die je wilt bewaren heb je wat meer ruimte nodig. Leg die bijvoorbeeld op je bed.
• Etiketten en een stift
• To-do-boekje en pen
2. Beslis hoeveel tijd het mag kosten
Heb je alle tijd van de wereld? Fijn! Haal dan alles uit je kast. Teveel werk? Haal dan in ieder geval alles uit dezelfde categorie tevoorschijn. Neem ook de losse jasjes aan de kapstok en rondslingerende truien op zolder mee. Zorg dat je garderobe compleet is.
Heb je weinig tijd of weet je van jezelf dat je het niet zo lang volhoudt? Start dan met een la of plank. Het belangrijkste is dat je sorteert per categorie. Dus truien, broeken, tops, jurkjes etc. Doe je dit niet? Dan heb je niet het complete overzicht en is het veel lastiger om de juiste keuzes te maken. Je houdt dan waarschijnlijk ook meer kleding dan nodig, omdat je niet het totale overzicht hebt.
3. Nieuwe garderobe nodig? Schrijf mee!
Houd een to-do-boekje in de aanslag om tijdens het opruimen op te schrijven wat je nieuw moet kopen en wat je voorlopig écht niet nodig hebt. Zo kan je gericht shoppen als je klaar bent. Dat scheelt je weer tijd en geld!
4. Zoek je kleding uit
Leg je kleding op bed, bekijk elk kledingstuk dat je hebt en beoordeel, per categorie, of je er blij van wordt. Is het antwoord ‘nee’, leg het aan de ene kant van het bed. Is het antwoord ‘ja’, leg het aan de andere kant van het bed.
Ben kritisch…
…op stukken waar je er veel van hebt. Je hebt altijd wel een favoriet shirt. Of een top die je het mooist staat. Kies ervoor het mooiste item te houden, de look-a-likes kunnen weg. Dit neemt onnodig plek in je kast in.
Zomer of winter
Kijk naar het seizoen. De dikke truien draag je niet in de zomer. Deze kan je beter ergens anders opbergen. Als hier ruimte voor is. Af en toe is het makkelijker om de kleding voor het aankomende seizoen uit te zoeken. Je hebt dit zes maanden niet gezien en kan beter beoordelen of je het nog leuk vindt. Werkt dat voor jou ook zo? Zoek dan in dit geval je zomerkleding uit en laat je wintergarderobe even voor wat het is. Deze komt over een half jaar weer aan de beurt.
5. Kleding opbergen voor een ander seizoen
Past niet alle zomer- en winterkleding in één kast, probeer dit dan eens:
• Stoffen kledingkast
Schaf een stoffen kledingkast aan en plaats deze in een verloren hoekje. Ideaal om winterjassen, pakken of andere ‘lange kleding’ in op te bergen. Als het even kan hang je deze ook nog op in een afsluitbare kledinghoes met doorkijkvenster.
• Doorzichtige bakken
Bewaar je kleding van een ander seizoen per categorie in doorzichtige bakken. Je kan direct zien wat erin zit. Stapelbare bakken maakt het opbergen nog makkelijker. Ik gebruik zelf de bakken van de Hema, maar ze zijn ook te vinden bij winkels als de Action en Ikea.
• Vacuüm zakken
Heb je weinig ruimte? Kies dan voor vacuüm zakken. Te vinden bij onder meer bol.com en Blokker. Dit scheelt enorm veel ruimte. De zakken berg je weer makkelijk op in koffers die ‘niks staan te doen’…
6. Kleding die weg gaat
Verdeel de ‘weg-stapel’ in categorieën:
• Kapot, dus weggooien
• Weggeven aan een inzamelpunt, kringloop of een weggeefhoek in de buurt
• Weggeven aan een zus, vriendin of buurvrouw
• Verkopen via een tweedehands winkel, marktplaats of een andere verkoopsite
Doe de kleding in vuilniszakken. Schrijf op het etiket waar de kleding naartoe gaat. Dan is het duidelijk en stop je geen dingen in verkeerde zakken.
7. Wat doe je met twijfelkleding?
Leg de twijfelgevallen even apart. Maar maak aan het einde van de opruimsessie een keuze. Vraag je af of je je goed voelt in het item. Nee? Gelijk weg ermee. Zoek je ook je winterkleding uit, bedenk dan of je het item het afgelopen seizoen hebt gedragen. Nee? Dan ga je dat het volgend jaar ook niet doen. Weg ermee. Beslis je bij een item om het te houden? Doe dat dan ook zonder twijfel. En draag het dan ook. Heb je het na drie maanden nog niet aangehad? Doe het dan alsnog weg.
Kledinghanger-truc
Een truc bij twijfelkleding is je kledinghanger andersom te hangen in de kast. Kijk na drie maanden nog eens naar je hangers. Hangt het goed? Dan houd je het item. Hangt het nog steeds andersom? Dan heb je het niet aan gehad en kan het weg.
Bij kleding die gestapeld ligt leg je het item bovenop. Blijft het ergens bovenaan de stapel liggen. Dan gebruik je het. Ligt het na een tijdje onderop? Dan trek je het niet aan en kan je het wegdoen.
8. Kleding die blijft
Om ruimte te besparen kan je je kleding opvouwen volgens de Kon Marie methode. Je kleding blijft mooi. En het ziet er super strak uit.
Klein spul
Kleine items zoals sokken en ondergoed kan je prima opvouwen en netjes neerzetten. Gebruik hiervoor dozen, manden of ladeverdelers.
Houd ruimte
Maak je planken niet te vol. Gebruik 75% van de ruimte. Dan kan je je kleding makkelijk pakken en blijft het overzichtelijk.
9. Rond je opruimklus af!
Heb je alles uitgezocht? Maak de klus dan nog even af zodat je niet met de ‘rommel’ blijft zitten. Gooi de vuilniszak met kapotte kleding weg. Breng de zak met kleding die je niet meer draagt naar het inzamelpunt of de kringloop. Geef de zak met kleding die nog wel een ronde mee kan af bij je vriendin of buurvrouw. Plan een moment in je agenda om de kapotte kleding te maken of andere kleding op Marktplaats te zetten. Doe dit binnen 2 weken. Niet gelukt? Breng het dan alsnog weg. Zo zit je niet met een opgeruimde kledingkast, maar een volle hal met vuilniszakken!
Afspraak maken met een opruimcoach?
Kom je er toch niet uit met deze tips? Wil je meer weten? Of ga je liever samen aan de slag? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan me bellen of appen op 06 – 424 77 848, mailen naar info@ilseorganized.nl of het contactformulier invullen op de website. Dan komen we er samen wel uit!
Ontvang je graag meer tips? Like dan mijn Facebookpagina. Ik plaats hier met regelmaat tips, acties of klussen over opruimen, administratie, planning en budgetcoaching.