Financieel inzicht met het maandoverzicht

Financieel inzicht met het maandoverzicht
januari 5, 2021 Ilse Matthijsen
Financieel maandoverzicht

In december deelde ik mijn gratis kasboek om in 2021 een financieel frisse start te maken. Het kasboek helpt je om je (kleine) dagelijkse uitgaven in kaart te brengen, zodat je weet waar je eventueel op kan besparen.

Dat is natuurlijk een mooi begin. Maar er zijn nog veel meer (maandelijkse) inkomsten en uitgaven die je goed inzichtelijk kan maken. Denk bij je inkomsten bijvoorbeeld aan je loon of toeslagen. En bij je uitgaven aan onder meer kosten voor je woning, verzekeringen, contributies of kosten die je maakt voor je kinderen.

Maandbegroting inzichtelijk maken

Om naast inzicht in je variabele kosten ook inzicht in je vaste kosten te krijgen, zal je een maandoverzicht bij moeten houden. Hierdoor krijg je meer duidelijkheid waar je geld heen gaat en of je ergens op kan bezuinigen. In deze BLOG deel ik gratis de maandbegroting die ik gebruik voor mijn klanten die ik help met Budget coaching. Met dit bestand maak  je een financieel inzichtelijke start van 2021.

Hoe gebruik je het Excel bestand

Om je niet helemaal in het diepe te gooien, vind je hieronder een korte beschrijving voor het gebruik van de maandbegroting

  1. In het tabblad ‘Maandbegroting invulformulier’ vul je al je inkomsten en uitgaven in. Dit zorgt vaak voor best wat uitzoekwerk. Maar wil je het goed doen, dan besteed je hier wel even tijd aan. Vaak kost dit een paar uurtjes.
    • Zoek bedragen terug in bijvoorbeeld je bank-app of je papieren of digitale administratie. Neem voor variabele uitgaven, zoals boodschappen, drogisterij of kleding, een gemiddelde van 3 maanden om een duidelijk beeld te krijgen.
  2. Het tabblad ‘Maandbegroting totaal’ geeft een overzichtelijke samenvatting per categorie. Je hoeft hier niets in te vullen.
  3. In het tabblad ‘Jaarbegroting 2021’ vul je achteraf in wat je hebt ontvangen of uitgegeven.
    • Plan hier wekelijks een kwartier tot een half uur voor in je agenda. Als je dit wekelijks bijhoudt, herken je de bedragen en weet je nog waar je het aan uit hebt gegeven. Zo kost het je niet veel tijd en is het invullen een fluitje van een cent.
  4. Het tabblad ‘Planning 2021’ gebruik je om je verwachte inkomsten en uitgaven voor 2021 in te vullen.
    • Het doel van dit tabblad is om met name de hoge kosten die je kan verwachten inzichtelijk te krijgen zodat je niet meer voor verrassingen komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan de Gemeentelijke Belastingen of zorgverzekering als je die in 1 keer betaalt. Of een dure vakantie die al in de planning zit. Zo wordt snel duidelijk in welke maanden je zuinig aan moet doen (of van tevoren moet sparen) en in welke maanden je meer ruimte hebt. Het inschatten van je variabele kosten op voorhand gaat wellicht wat ver. Het doel van dit tabblad is echt van tevoren na te denken over grote uitgaven die eraan komen.

Samen aan de slag?

Kom je er zelf niet helemaal uit? Of vind je het gewoon geen fijne klus om alleen te doen? In 3 uur vullen we dit bestand samen in, zodat jij 2021 financieel inzichtelijk kan starten! (Let op: dit is geen Budgetcoachingstraject waarbij we ook de administratie op orde brengen of schulden in kaart brengen…) Bel, app of mail me gerust voor de mogelijkheden! Op naar een financieel inzichtelijk 2021!