Boeken uitzoeken. Hoe pak je dat aan?

Boeken uitzoeken. Hoe pak je dat aan?
maart 1, 2020 Ilse Matthijsen
boeken opruimen

Van 7 tot en met 15 maart is het weer boekenweek. Hoe zit het met jouw boeken? Heb je precies genoeg, of stroomt je huis over? Als je blij bent met het aantal boeken en de plek die dit in beslag neemt in je huis is het natuurlijk prima. Maar ik kom regelmatig woningen tegen waar de boeken door het hele huis te vinden zijn.

Een kast in de woonkamer, op de logeerkamer, wat kasten op zolder, nog wat dozen met boeken hier en daar en een stapeltje op het nachtkastje, naast de tv en…Mensen vinden het lastig om ze weg te doen. Het doet een beetje pijn, het voelt niet goed…Je hebt het van iemand dierbaars gehad. Er kleeft een herinnering aan.

Ga eens door je boekenverzameling

Maar toch…Komen de boeken op je af? Is er geen plek meer voor? Of stroomt je huis over? Dan is het wellicht zinvol om eens door je boekenverzameling te gaan om te kijken of er toch wat weg kan. Dat scheelt je ook weer een hoop tijd aan het schoonhouden van je boeken en boekenkasten!
Bepaal voor jezelf van welke hoeveelheid boeken je blij wordt…Misschien passen er nog wel een paar bij. Dan zeg ik ‘op naar de winkel en trakteer jezelf op een mooi exemplaar. Is dat niet zo? Dan is het tijd om van een aantal exemplaren afstand te doen.

Begin bij het begin…

Doe een rondje door je huis om te bekijken hoeveel boeken je nou eigenlijk hebt. Neem dan niet alleen de leesboeken mee, maar ook (oude) studieboeken, strips en anders exemplaren… Bedenk hoe je het graag zou zien. Mogen alleen je boekenkasten gevuld zijn? Heb je nog andere plekken waar je graag boeken bewaard of die hier geschikt voor zijn? Als je dit voor ogen hebt, kan je een betere inschatting maken wat er weg moet (of wat er bij mag!).

Hoe zoek je boeken uit?

Als je het helemaal goed wilt doen categoriseer je je boeken. Je legt ze per onderwerp bij elkaar. Studieboeken, romans, geschiedenisboeken, kinderboeken, kookboeken…verzin het maar. Iedereen heeft andere interesses. Er zijn wel honderden categorieën te bedenken.

Als de boeken op categorie liggen zie je pas écht wat je hebt aan ‘hetzelfde soort’ boeken. Misschien kom je tot de conclusie dat dat veel te veel is. Bepaal dan voor jezelf hoeveel boeken je van dezelfde categorie wilt houden. Twee boekenplanken vol? Een hele kast? Een doosje? Als je dat weet, heb je een idee waarvan je afscheid moet nemen.

Of start met 1 boekenplank

Als dit voor nu te ingewikkeld is, kan je ook starten met 1 boekenplank:

• Bedenk hoe de boekenplank er na deze klus uit moet zien. Zo krijg je een beter beeld van het aantal boeken dat weg zal moeten.
• Haal alle boeken van de plank en bekijk ze één voor één. Beoordeel aan de hand van een aantal criteria die jij belangrijk vindt of het boek mag blijven…Waar je aan kan denken:
o Is het actueel (bijvoorbeeld bij studieboeken)?
o Is het nog mooi af zwaar beschadigd?
o Is het een paperback of ingebonden?
o Hoeveel boeken heb ik over dit onderwerp?
o Heb ik het gelezen? Ja? Wil ik het nog een keer lezen? Nee? Hoe groot is de kans dat ik het een keer ga lezen?
o Heeft het boek emotionele of financiële waarde?

Doe weg wat je niet meer interessant vindt. En houd vooral waar je blij van wordt! Zet alle boeken terug op de plank die je wilt houden. Natuurlijk wel nadat je de plank eerst even hebt afgestoft. Want hoe vaak is die nou leeg!

Wat doe je met de boeken die weg gaan?

Boeken waar je afscheid van neemt hoeven niet direct bij het oud papier…
• Breng ze naar de kringloop
• Geef ze aan iemand voor wie het onderwerp nog interessant is
• Verkoop ze. Bijvoorbeeld via bol.com of marktplaats
• Laat het ergens achter op zwerfboekendag of maak gebruik van bookcrossing. Je laat je boek achter op een openbare plek en iemand anders kan het meenemen
• Breng ze naar een minibieb 
• Gebruik ze als inpakpapier. Bijvoorbeeld oude stripboeken voor een kindercadeautje

Is het gelukt wat boeken weg te doen? Goed zo! Zorg er nu voor dat er niet teveel meer binnen komt door bijvoorbeeld vaker naar de bieb te gaan, een e-reader aan te schaffen of elke keer dat je toch een nieuw boek koopt, het te vervangen voor een oud exemplaar.

Afspraak maken met een opruimcoach?

Kom je er toch niet uit met deze tips? Wil je meer weten? Of ga je liever samen aan de slag? Neem dan gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kan me bellen of appen op 06 – 424 77 848, mailen naar info@ilseorganized.nl of het contactformulier invullen.

Ontvang je graag meer tips? Like dan mijn Facebookpagina. Ik plaats hier met regelmaat tips, acties of klussen over opruimen, administratie, planning en budgetcoaching.