Aan de slag met de Lego

Aan de slag met de Lego
december 24, 2019 Ilse Matthijsen
Lego

Laatst kreeg ik een aanvraag binnen van iemand die graag aan de slag wilde met de speelkamer van haar zoon. Ze liep ertegenaan dat er teveel keuze was. Het grootste struikelpunt zat hem in de Lego. Een prachtig assortiment. Maar omdat het zoveel is, wordt lang niet overal mee gespeeld. De wens was er om het speelgoed dat niet gebruikt wordt te doneren aan een goed doel.

Prachtige verzameling

Vol goede moed vertrok ik naar ons kennismakingsgesprek. Tijdens de rondleiding door de speelkamer van de jongen begreep ik het punt van deze mevrouw. Prachtige Lego exemplaren kreeg ik te zien. Fantastische items, als nieuw, maar lang niet alles was meer compleet. Althans, de steentjes waren er nog, maar de items zaten niet allemaal meer mooi in en bij elkaar.
Toch kan ik niet anders zeggen dat het er wel geordend en netjes bewaard bij stond. De Lego stond opgeslagen in doorzichtige dozen in verschillende formaten. Dat is een flinke pré, want zo zie je gelijk wat erin zit.

Aan de slag met de Lego

Hoe pak je dat nou aan, als er zoveel dozen uit te zoeken zijn? Een kwestie van gewoon beginnen…We startten met het uit de kast halen van al deze dozen. En bekeken wat erin zat. Nadat het overzichtelijk in de kamer stond kwam de Lego eigenaar erbij. Hij mocht eerst uitzoeken wat hij graag wilde houden. Daar hoefden we niet meer naar te kijken.

De overgebleven dozen moeten uitgezocht worden. En wel zo…

1. Maak ruimte

Zorg voor voldoende ruimte om met dit project aan de slag te gaan. Want het kan best wat tijd in beslag nemen. Maak je eettafel leeg of zorg voor een groot stuk vloer waar je op kan werken. Het is extra fijn als je het kan laten liggen als je even geen zin meer hebt. Dan ben je geen dingen dubbel aan het opruimen.

2. Pak de boekjes erbij

Heb je de boekjes nog? Haal deze er dan bij. Dan weet je waarnaar je zoekt. Ben je het kwijt? Kijk dan op de site van Lego zelf of op Brickfactory om de bouwinstructie op te zoeken. En bewaar vanaf nu alle boekjes bij elkaar!

3. Schaf ritszakjes aan

Koop verschillende formaten. Grotere zakjes om de kleinere bouwwerkjes in te bewaren. Kleinere zakjes voor de losse steentjes. Stop de Lego in deze zakjes zoals je het ooit gekocht hebt. Bouwboekje 1 in zakje 1. Bouwboekje 2 in zakje 2…Doe daarna alles in een grotere ritszak.

4. Sorteer de Lego

Het is een heel werk, maar investeer je tijd in sorteren. Die verdien je later ruimschoots terug. Is je verzameling niet heel groot? Dan kan je op kleur sorteren. Dat gaat prima. Bewaar de blokjes in een doorzichtige gereedschapskist of sorteerdoos voor schroeven en spijkers. Het handigst is als de wandjes vast staan en de bakjes niet te diep zijn. Dan kan je er goed bij.

Is je Lego collectie groter? Sorteer dan niet op kleur maar op soort. Als je op kleur sorteert is het lastig om iets terug te vinden. Zoek maar eens een rood dakje tussen allemaal kleine rode steentjes. Dan ben je wel even bezig. Maar als je een rood dakje zoekt tussen allerlei kleuren dakjes, heb je het zo te pakken. Dus:
o Dakjes bij dakjes
o Lange stenen bij lange stenen
o Poppetjes bij poppetjes

Als je op soort sorteert kom je vast een hoop niet definieerbare blokjes tegen. Stop deze in een apart bakje.

5. Zoek op internet

Kan je niet goed zien welk blokje er nou staat in het boekje? Gebruik internet! Bijvoorbeeld op Toypro. Voer hier ‘Lego’ in samen met de nummer van het onderdeel dat je zoekt. Dit staat vaak achterin het boekje. Je krijgt dan een foto te zien, soms met een beschrijving van het onderdeel erbij.

6. Blokjes kwijt?

Kan je nou echt een blokje niet vinden? Schrijf het op en ga verder. Anders blijf je hierin hangen. Aan het eind van de rit kan je alle ontbrekende blokjes bijbestellen bij Toypro. Doe dit in één keer. Het kost je de minste tijd én de minste verzendkosten.

7. Opbergen

Dan ben je eindelijk klaar met sorteren en moet de Lego nog opgeborgen worden…
o Kies het liefst voor doorzichtige bakken. Zo zie je wat erin zit.
o Een handige opbergkast voor Lego (en ander speelgoed) is de Trofast van Ikea. Deze bakken zijn niet doorzichtig. Werk in dat geval met labels of etiketten.
o Er zijn vast een paar pronkstukken waar je kind hartstikke trots op is. Extra leuk om deze in een glazen vitrinekastje te zetten… Het handige is dat je zo nu en dan kan afwisselen!
o Gebruik dichtritszakjes in verschillende formaten voor kleine setjes of losse onderdelen.
o In plaats van zakjes kan je ook doosjes gebruiken. Zoals de Pruta doosjes van Ikea of Curver bakjes.
o Vermeld het LEGO bouwnummer op het doosje of zakje.
o Bewaar boekjes bij elkaar in een insteekmap of doos.

8. Lego verkopen

Ga je uitzoeken voor de verkoop? Dan is het slim om even te kijken wat de opbrengst is van de verschillende pakketten. Lego uitzoeken is een hele klus. Als je er bijna niets voor krijgt, kan je je afvragen of je het de moeite waard vindt. Geen zin in Marktplaats-taferelen? Dan kan je ook je complete collectie verkopen aan de Bouwsteenwinkel

9. Geef het weg!

Iets overhouden aan de verkoop is natuurlijk hartstikke fijn. Maar je kan ook overwegen om het weg te geven. Aan familie of vrienden. Maar een goed doel kan natuurlijk ook! Denk bijvoorbeeld aan Stichting Het Vergeten Gezin (waar de Lego van mijn klant heen is gegaan). Zij zijn er enorm blij mee!

10. Besteed het uit

Zakt de moed je in de schoenen na het lezen van deze Blog? Besteedt het sorteren van je Lego dan vooral uit bij Lego-sorteren… Gemak dienst immers de mens.

Wil je meer tips? Kijk dan eens op mijn Facebookpagina.